Rechtsbijstandverzekering nodig - Wel of niet?

Wanneer heeft u een rechtsbijstandverzekering nodig en wegen de voordelen op tegen de kosten?

U heeft een rechtsbijstanderzekering nodig als u in een conflict heeft waarbij u rechtsbijstand nodig heeft. Een rechtszaak waarbij een advocaat nodig is kost al snel tussen de €20.000 en €50.000. Als u verzekerd bent zijn deze kosten gedekt. Over het algemeen kunt u de regel aanhouden dat één declarabel uur van een advocaat ongeveer gelijk is aan de jaarpremie die u betaalt aan de verzekeraar.

Rechtsbijstandverzekering nodig als u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand

U heeft minder snel een rechtsbijstandverzekering nodig als u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dan betaalt u namelijk alleen de wettelijke eigen bijdragen en vergoed de overheid de rechtsbijstandskosten. Hoewel de eigen bijdrage over het algemeen ook overeenkomt met de jaarpremie die u voor de verzekering betaalt is het risico dat u nu loopt veel kleiner. Echter als u elk jaar meerdere conflictsituaties terechtkomt, heeft u wel een rechtsbijstandverzekering nodig omdat u anders elke keer de eigen bijdrage moet betalen.

Als u nooit in conflictsituaties terechtkomt heeft u geen rechtsbijstandverzekering nodig

U heeft natuurlijk geen rechtsbijstandverzekering nodig als u nooit conflicten heeft. Ongelukken, ruzies en conflicten zijn echter moeilijk te voorspellen. Of u in de toekomst een rechtsbijstandverzekering nodig zal hebben hangt voornamelijk af van uw persoonlijke situatie. Heeft u bijvoorbeeld kinderen die veel buitenspelen dan is kans op een conflict groter dan als u geen kinderen heeft. Anderen factoren waarbij u eerder een rechtsbijstandverzekering nodig zou kunnen hebben zijn het regelmatig veranderen van baan, vaak verhuizen of met de auto veel onderweg zijn.

U heeft eerder een rechtsbijstandverzekering nodig als u:

  • Een (groot) gezin heeft
  • Regelmatig van baan veranderd
  • Vaak verhuist
  • Veel onderweg bent met de auto

De meeste conflicten waarbij u een rechtsbijstandverzekering nodig heeft zijn namelijk: verkeersconflicten, consumentenconflicten en arbeidsconflicten. Helemaal als het wat minder met de economie gaat zien wij het aantal conflicten in deze conflictgebieden fors toenemen.

Uw persoonlijke situatie en risicobereidheid bepalen of een rechtsbijstandverzekering nodig heeft

Of u een rechtsbijstandverzekering nodig heeft hangt helemaal af van uw persoonlijke situatie en in hoeverre u bereid bent om bepaalde risico’s te lopen. Wij hebben een lijst gemaakt van alle rechtsbijstandverzekeringen die volgens onderzoekbureau MoneyView, de Consumentenbond. Wij hebben deze lijst onder onze eigen bezoekers getoetst. U zult zien dat de prijzen niet zoveel van elkaar verschillen en dat u zich met name op de voorwaarden per dekkingsgebied moet richten bij het uitzoeken van een verzekering die bij uw persoonlijke situatie past. Na het lezen van de specifieke voorwaarden per dekkingsgebied kunt u nog beter beoordelen of een rechtsbijstandverzekering nodig is voor u (en uw gezin).

Andere onderwerpen die mogelijk interessant voor u zijn