UW EERSTE HULP BIJ RECHT

Over ons

Eersterechtshulp.nl is in 2012 opgericht om juridische hulp voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken. Alle diensten worden gratis of voor een kostendekkende prijs aangeboden.

Met behulp van meer dan 150 aangesloten pro deo advocaten en mediators kunnen wij u een gratis en geheel vrijblijvend adviesgesprek aanbieden. De advocaat of mediator zal nadat u een contactverzoek indient via een online formulier binnen 24 uur contact met u opnemen en uw zaak of conflict met u doornemen. Hierbij zal de advocaat of mediator uw vragen beantwoorden, aangeven wat uw mogelijkheden zijn, bekijken of u in aanmerking komt voor pro deo (gratis) rechtsbijstand en indien u verzekerd bent uitzoeken of het probleem/conflict onder uw dekking valt. Na dit gesprek weet u precies wat uw mogelijkheden zijn en kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen. Zonder dat u kosten maakt of complexe processen moet doorlopen bij de overheid.

Met de oprichting van Eerste Rechtshulp is het voor het eerst in Nederland mogelijk om online verzet in te stellen tegen een strafbeschikking. Verzet tegen een strafbeschikking zoals een geldboete, taakstraf, ontzegging van de rijbevoegdheid of stadionverbod, kon tot heden ‘alleen schriftelijk, in persoon bij de rechtbank of met een advocaat’. Eerste Rechtshulp maakt in verzet gaan goedkoop en laagdrempelig. Als u een strafbeschikking heeft ontvangen kunt u online voor €10 verzet tegen de strafbeschikking instellen. Aan de hand van de door u ingevulde gegevens wordt uw verzetschrift opgesteld. Uw verzetschrift wordt vervolgens namens u per email en post verstuurd naar het Openbaar Ministerie. Hierbij vraagt u automatisch uw strafdossier op. U ontvangt een kopie van uw strafdossier op uw thuisadres. In uw strafdossier kunt u lezen welke bewijzen er tegen u zijn, wie wat over u verklaard heeft en of dit conform de waarheid is.

Tot slot kunt u via Eerste Rechtshulp gratis online een schadevergoeding aanvragen wanneer u onterecht op het politiebureau en/of Huis van bewaring heeft gezeten. Helaas is Nederland Europees kampioen als het gaat om het vastzetten van verdachten voordat zij door de rechter zijn veroordeeld. Politie en justitie zetten elk jaar steeds meer mensen onterecht in de cel. Het aantal personen waaraan een schadevergoeding wordt toegewezen omdat deze onterecht zijn vastgehouden, is de afgelopen 10 jaar verdrievoudigd. Het aantal mensen dat onterecht heeft vastgezeten ligt in werkelijkheid veel hoger, omdat veel mensen niet op de hoogte zijn van het recht op schadevergoeding. Hierbij is het voor niet juristen bijna onmogelijk om een verzoek tot schadevergoeding in te dienen bij de juiste instantie. Om deze drempel te verlagen biedt Eerste Rechtshulp een gratis, online alternatief. Door een online formulier in te vullen vult u automatisch de juiste gegevens in die nodig zijn om de aanvraag in te dienen. De standaard vergoeding van justitie bedraagt € 85,- tot € 105,- per dag. In samenwerking met een netwerk van advocaten wordt het verzoek gratis ingediend bij de juiste instantie.