Partneralimentatie - Gratis gesprek advocaat binnen 24 uur!

Gratis gesprek advocaat over partneralimentatie 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u (meer) partneralimentatie wilt en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

  1. Klik op Gratis gesprek advocaat
  2. Selecteer uw plaats 
  3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
  4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
  5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is partneralimentatie?

Partneralimentatie is een financiële bijdrage die u betaalt aan uw uw ex-partner als u meer verdient en uw ex-partner nog niet opnieuw samenwoont. U kunt samen afspreken voor hoelang u partneralimentatie betaalt. Ook de rechter kan de duur van de partneralimentatie bepalen. Als u hier geen afspraken over heeft gemaakt en ook de rechter dit niet bepaald heeft, geldt de wettelijke termijn. 

De wet schrijft voor dat indien u na 1 juli 1994 gescheiden bent en uw huwelijk niet langer dan vijf jaar heeft geduurd en u geen kinderen heeft dat de periode maximaal vijf jaar is. Indien het huwelijk langer dan vijf jaar heeft geduurd of als u kinderen heeft, dan is de periode maximaal 12 jaar. Voor iedereen die voor 1 juli 1994 is gescheiden geldt dat de alimentatieverplichting levenslang duurt. Deze termijnen gelden ook als u uw geregistreerd partnerschap bij de rechter laat beëindigen. 

Wanneer u het geregistreerd partnerschap buiten de rechter om beëindigt, dient u hier zelf afspraken over te maken. Als u de partneralimentatieduur wilt verlengen, kunt u een verzoek indienen bij de rechter. U moet dan wel aantonen dat het onredelijk is als de alimentatie stopt.


Partneralimentatie afkopen

Partneralimentatie wordt door de bank gezien als inkomen en kan van belang zijn voor de hoogte van uw hypotheek. Het is mogelijk om samen tot de afspraak te komen dat u geen partneralimentatie betaalt of ontvangt. Deze afspraak moet expliciet zijn opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Ook kan op twee manieren de alimentatieplicht worden afgekocht. 

  • Door een afkoopsom te betalen
  • Door overbedeling.

Overbedeling houdt in dat de partner die recht heeft op partneralimentatie de inboedel toegewezen krijgt. U bent dan niet meer op elkaar aangewezen. Echter als u een bedrag betaalt dat goed is voor tien jaar en uw ex-partner hertrouwt na 5 jaar. Dan heeft u voor 5 jaar onterecht betaalt. Vanaf het moment dat uw ex-partner duurzaam gaat samenwonen of hertrouwt, vervalt namelijk de partneralimentatieplicht. Een (pro deo) advocaat kan u helpen bij deze afwegingen die u moet maken bij het betalen van een afkoopsom of overbedeling. 


Waarom een (pro deo) advocaat bij partneralimentatie?

Als u gaat scheiden of uw geregistreerd partnerschap beëindigt, dan blijft u nog wel verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. De partneralimentatie wordt berekend door een deskundige die kijkt naar de behoefte, op basis van de huidige levensstandaard en naar de draagkracht van de betalende ex-partner/ouder. Een (pro deo) advocaat kan u helpen bij het verkrijgen en de berekening van partneralimentatie. Ook bij een verzoek tot verlenging van de partneralimentatieduur of tot het verlagen of het stopzetten van de partneralimentatie kan die u helpen. Dit zijn gerechtelijke procedures waar een familierecht advocaat in gespecialiseerd is.


Vergoeding overheid bij conflict over partneralimentatie 

Wanneer u bij conflicten op het gebied van partneralimentatie een advocaat inschakelt, maakt u kosten. Deze kosten hoeft u niet altijd zelf te betalen; mogelijk komt u in aanmerking voor pro deo rechtshulp. Hierbij wordt het merendeel van de kosten vergoed door de overheid. Let op, uw bruto jaarinkomen mag niet boven de €29.600 liggen. Ook de hoogte van uw eigen vermogen speelt hierin mee. Houd rekening met het feit, dat advocaten niet standaard pro deo rechtshulp aanbieden. Dit verschilt per kantoor.


Kosten conflict partneralimentatie vergoed door verzekeraar 

Niet alleen middels pro deo rechtshulp kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding voor de gemaakte advocaatkosten. Mogelijk worden deze kosten gedekt door uw verzekeraar, wanneer u in het verleden een rechtsbijstandverzekering afsloot. Let op, u dient het inschakelen van de hulp van een advocaat vooraf kenbaar te maken bij de verzekeraar. Vergeet u dit, dan worden de kosten mogelijk niet vergoed achteraf. 


Wat houdt een gratis gesprek over partneralimentatie in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Familie en scheiden hebben ruime ervaring met het berekenen of afdwingen van partneralimentatie doormiddel van een gerechtelijke procedure. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:

  • Uw wensen met u doornemen en vragen beantwoorden
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of een echtscheiding onder uw dekking valt
  • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u (meer) partneralimentatie wilt. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Vraag en antwoord

Partneralimentatie - Ex-partner heeft een nieuwe vriend

Moet ik partneralimentatie blijven betalen nu mijn ex-partner een nieuwe vriend heeft waarmee ze samenwoont?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Indien uw ex-partner inmiddels duurzaam samenwoont met een nieuwe partner, eindig in beginsel uw alimentatieplicht. Dit geldt echter alleen voor de partneralimentatie. De kinderalimentatie moet u blijven betalen. Het is niet nodig dat er sprake is van een huwelijk of samenlevingscontract. U kunt de rechtbank verzoeken de alimentatieplicht te stoppen. Neem contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Eerste Rechtshulp om de partneralimentatie te beëindigen.