Ongewenstverklaring - Gratis gesprek advocaat binnen 24 uur!

Gratis gesprek advocaat over ongewenstverklaring

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u een ongewenstverklaring is opgelegd en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen. 

  1. Klik op Gratis gesprek advocaat
  2. Selecteer uw plaats 
  3. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
  4. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is een ongewenstverklaring?

Personen die niet in Nederland mogen verblijven krijgen een terugkeerbesluit opgelegd. Op dit terugkeerbesluit volgt een inreisverbod. Voor personen uit Zwitserland, EU-landen of EER-landen geldt echter dat zij een dergelijk verbod niet kunnen krijgen. Hen kan wel een ongewenstverklaring opgelegd worden. Een ongewenstverklaring betekent dat u niet in Nederland mag zijn volgens de Nederlandse overheid. U krijgt een ongewenstverklaring wanneer u als buitenlander bijvoorbeeld een misdaad heeft gepleegd in Nederland. Let op, het gaat hierbij om ernstige misdaden. Met een ongewenstverklaring moet u Nederland direct verlaten. Daarbij mag u niet meer terugkeren in Nederland.


Waarom een (pro deo) advocaat bij een ongewenstverklaring?

Mogelijk bent u het niet eens met de ongewenstverklaring die de Nederlandse overheid u opgelegd heeft. In zo’n geval kunt u hiertegen in beroep gaan. Het is sterk aan te raden om u juridisch bij te laten staan door bijvoorbeeld een pro deo advocaat. Deze kan u meer vertellen over de kans van slagen, wanneer u in beroep gaat tegen de ongewenstverklaring. Ook kan deze u tijdens de procedure van bezwaar maken helpen. Houd er rekening mee, dat u het beroep niet in Nederland mag afwachten. U dient het land dus te verlaten, maar mag mogelijk terugkeren als het bezwaar gehonoreerd wordt en daarmee de ongewenstverklaring ingetrokken wordt.


Wat houdt een gratis gesprek over een ongewenstverklaring in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Vreemdeling en asiel kunnen namens u bezwaar maken tegen een opgelegde ongewenstverklaring. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:

  • Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
  • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Als dit niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u een ongewenstverklaring is opgelegd.


Vraag en antwoord

Ongewenstverklaring - Kan ik bezwaar maken tegen een ongewenstverklaring?

Onlangs heb ik een ongewenstverklaring gekregen, omdat ik een strafbaar feit gepleegd heb. Ik vind deze niet ernstig genoeg voor een ongewenstverklaring. Kan ik in beroep gaan?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Nadat u een ongewenstverklaring heeft gekregen vanuit de Nederlandse overheid, moet u Nederland direct verlaten. Wel heeft u de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de ongewenstverklaring. Let op, tijdens de behandeling van dit bezwaar door de overheid mag u niet in Nederland verblijven. U moet het land dus altijd verlaten. Mocht het bezwaar gehonoreerd worden, dan kunt u terugkeren naar Nederland. Om de kans van slagen bij het indienen van een bezwaar zo groot mogelijk te maken, is het raadzaam om een juridisch specialist te raadplegen. Deze kan u meer vertellen over hetgeen u moet doen om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.

Ongewenstverklaring - Aan wie kan een ongewenstverklaring worden opgelegd?

Ik zie regelmatig dat termen als verbod op inreizen en ongewenstverklaring door elkaar worden gebruikt. Voor wie geldt een ongewenstverklaring nu precies?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een ongewenstverklaring wordt in de basis alleen opgelegd aan personen uit Zwitserland, EU-landen en EER-landen. Personen uit andere landen zullen geen ongewenstverklaring krijgen, maar een inreisverbod. Dat verbod kan niet worden opgelegd aan personen die in aanmerking komen voor de ongewenstverklaring. Vandaar dat beide verklaringen naast elkaar worden gebruikt. Een ongewenstverklaring wordt bijvoorbeeld aan u opgelegd, wanneer u een ernstig strafbaar feit heeft gepleegd in Nederland. Raadpleeg een juridisch specialist, wanneer u in beroep wilt gaan tegen deze verklaring. U mag niet in Nederland verblijven tijdens de behandeling van dit beroep. Slechts wanneer de ongewenstverklaring wordt ingetrokken mag u terugkeren.