Ouderschapsplan - Gratis gesprek advocaat binnen 24 uur!

Gratis gesprek advocaat over opstellen ouderschapsplan 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u een ouderschapsplan wilt opstellen en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

  1. Klik op Gratis gesprek advocaat
  2. Selecteer uw plaats 
  3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
  4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
  5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan is een plan waarin afspraken staan over de kinderen. Over hun opvoeding, omgangsregelingen, alimentatie, school, etc. Het is aan de ouders zelf om deze afspraken te maken. Voor ouders die minderjarige kinderen hebben en gaan scheiden is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Het ouderschapsplan aan een aantal eisen voldoen. Zo stelt de wet dat het ouderschapsplan in ieder geval drie onderwerpen dient te bevatten. De zorg- en opvoedingstaken, de manier waarop de partners zich kwijten aan de op hun rustende informatie- en consultatieverplichting en er moet een voorstel in staan met betrekking tot de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen. De rechter zal uiteindelijk beoordelen of het ouderschapsplan hier ook daadwerkelijk aan voldoet.


Waarom bij een ouderschapsplan een (pro deo) advocaat raadplegen?

Een (pro deo) advocaat kan u helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan en weet precies welke eisen de wet hieraan stelt. Daarnaast heeft de advocaat veel proceservaring en kan die goed inschatten welke afspraken de rechter wel en niet zal accepteren.


Kosten opstellen ouderschapsplan vergoed door overheid 

Afhankelijk van de hoogte van uw inkomen, welke op maximaal €29.600 bruto op jaarbasis mag liggen, kunt u een beroep doen op pro deo rechtshulp. Let op, ook uw vermogen speelt hierbij mee. Pro deo rechtshulp houdt in dat de kosten van een advocaat grotendeels vergoed worden door de overheid bij het opstellen van een ouderschapsplan. U betaalt vaak wel een eigen bijdrage. Let op, niet iedere advocaat biedt pro deo rechtshulp aan.


Dekking kosten ouderschapsplan door verzekeraar 

Wanneer u in het verleden een rechtsbijstandverzekering afsloot, loont het te kijken of het opstellen van een ouderschapsplan met een advocaat onder de dekking hiervan valt. De kosten zullen hierbij grotendeels vergoed worden door de verzekeraar, mits u vooraf aangeeft de hulp van een advocaat in te zullen schakelen. Vergeet u dit of doet u dit pas achteraf, dan worden de kosten mogelijk niet gedekt. Een advocaat kan u hier meer over vertellen. 


Wat houdt een gratis gesprek over een ouderschapsplan in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Familie en scheiden hebben ruime ervaring met het opstellen van een ouderschapsplan. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:

  • Uw wensen met u doornemen en vragen beantwoorden
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of een echtscheiding onder uw dekking valt
  • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u een ouderschapsplan wilt opstellen. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Vraag en antwoord

Ouderschapsplan - Hoe leg ik afspraken over de omgang met onze kinderen vast?

Inmiddels zijn mijn ex-partner en ik een aantal weken uit elkaar. De kinderen zijn nu gedeeltelijk bij hem en soms ook bij mij. Hoe leggen we afspraken over de opvoeding vast?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het is belangrijk heldere afspraken te maken met uw ex-partner, wanneer u samen kinderen heeft. Niet alleen over de omgang met uw minderjarige kinderen, maar bijvoorbeeld ook over de opvoeding, de school waarop uw kinderen zitten, enzovoorts. U legt dergelijke afspraken vast in een ouderschapsplan. Raadpleeg vooraf een (pro deo) advocaat, om u meer te laten vertellen over de opbouw en invulling van dit document. Het ouderschapsplan dient als basis voor de toekomst. Mochten er op een later moment conflictsituaties ontstaan, dan kan worden terugverwezen naar dit document.

Ouderschapsplan - Hoe leggen mijn ex-partner en ik vast waar de kinderen naar school gaan?

Samen, mijn inmiddels ex-partner en ik, hebben besloten om uit elkaar te gaan. Dit betekent dat er afspraken gemaakt moeten worden. Hoe leggen we vast waar de kinderen naar school gaan?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een van de documenten die u samen met uw ex-partner opstelt is het ouderschapsplan. Dit document is logischerwijs uitsluitend relevant, wanneer u en uw ex-partner samen minderjarige kinderen hebben. In het ouderschapsplan legt u afspraken vast over de omgang met de kinderen, maar ook naar welke school zij gaan. Door hier direct afspraken over te maken, kan voorkomen worden dat er op later moment discussies of zelfs conflicten over ontstaan. Het document is na opstellen en ondertekenen rechtsgeldig. Een (pro deo) advocaat biedt hulp bij het vastleggen van afspraken.

Ouderschapsplan - Wanneer moet ik met mijn ex-partner een ouderschapsplan opstellen?

Voor mij is het niet helemaal duidelijk wanneer ik een ouderschapsplan op moet stellen met mijn ex-partner. Is dit altijd verplicht, of is het een vrije keuze? We hebben al mondelinge afspraken gemaakt.

Antwoord Eerste Rechtshulp

Op het moment dat u besluit weg te gaan bij uw ex-partner bent u verplicht een ouderschapsplan op te stellen, wanneer u en uw ex-partner het gezag over uw kinderen hebben. Het gaat hierbij om minderjarige kinderen. Gaat het om een kind uit een eerdere relatie, dan hoeft u geen ouderschapsplan op te stellen met uw laatste ex-partner. Ook wanneer u om andere redenen niet allebei het gezag over een kind heeft, is een ouderschapsplan niet verplicht. Het opstellen hiervan is wel verstandig. Een (pro deo) advocaat kan u ondersteunen en meer uitleg geven over de inhoud van zo’n stuk.

Ouderschapsplan - Hoe verzeker ik mijzelf van een goede omgangsregeling?

Mijn ex-partner, de moeder van mijn kinderen, en ik zijn uit elkaar gegaan. Nu wil ik mijzelf verzekeren van een goede omgangsregeling. Hoe pak ik dit aan?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Afspraken die u met uw ex-partner maakt over de omgang met de kinderen legt u normaliter vast in een ouderschapsplan. Het opstellen hiervan is verplicht wanneer u besluit uit elkaar te gaan en gezamenlijk minderjarige kinderen heeft. In het ouderschapsplan legt u onder meer afspraken vast over mogelijke verhuizingen, de wijze waarop informatie over een kind gedeeld wordt, de wijze waarop u omgaat met de kosten die u maakt voor de kinderen, enzovoorts. In sommige gevallen kunt u de kinderen mee laten denken over de invulling van een ouderschapsplan, onder meer afhankelijk van hun leeftijd. Een (pro deo) advocaat helpt u vooraf in beeld te krijgen welke rechten u heeft bij het opstellen van zo’n ouderschapsplan.

Ouderschapsplan - Wie stelt het ouderschapsplan op als mijn ex-partner en ik uit elkaar gaan?

Mijn ex-partner en ik zijn uit elkaar gegaan. Nu willen we afspraken op papier vastleggen en een ouderschapsplan opstellen. Wie is hiervoor verantwoordelijk?

Antwoord Eerste Rechtshulp

In de basis bent u als ouders van een gemeenschappelijk kind verantwoordelijk voor het opstellen en uitwerken van een ouderschapsplan. Daar dit gepaard kan gaan met de nodige emoties, kan het raadzaam zijn om een (pro deo) advocaat in te schakelen. Deze begeleidt u en uw ex-partner bij het vastleggen van gemaakte afspraken. Het document wordt officieel vastgesteld door de rechter. De rechter toetst of het ouderschapsplan voldoet aan de eisen die hieraan worden gesteld volgens de wet. Ontstaan er discussies of conflicten rond de uitvoering van het ouderschapsplan? Kies ook in dat geval voor hulp van een (pro deo) advocaat.

Ouderschapsplan - Bestaat er een sjabloon voor een ouderschapsplan?

Een tijd terug hebben mijn inmiddels ex-partner en ik gezamenlijk besloten om uit elkaar te gaan. Nu moeten we een ouderschapsplan opstellen. Bestaat hier een sjabloon voor?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Er is geen vast sjabloon voor het opstellen van een ouderschapsplan; u bepaalt in de basis zelf welke afspraken u hierin vastlegt. Wel zijn er een aantal thema’s die verplicht onderdeel uit moeten maken van het ouderschapsplan. Het gaat hierbij onder meer over de zorg voor en omgang met uw kinderen en bijvoorbeeld om de kosten van de verzorging en opvoeding van een zoon of dochter. Vindt u het lastig om heldere afspraken te maken met uw ex-partner? Een (pro deo) advocaat kan u helpen bij het opstellen van het ouderschapsplan en u adviseren over de afspraken die u hierin vast zou moeten leggen.

Ouderschapsplan - Tot wanneer loopt een ouderschapsplan die met mijn ex-partner maak?

Nu mijn ex-partner en ik uit elkaar zijn, moeten we aan de slag met het uitwerken van een ouderschapsplan. Tot wanneer loopt dit document straks?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het is in beginsel afhankelijk van de leeftijd van uw gezamenlijke kinderen, tot wanneer het ouderschapsplan van kracht blijft. U stelt het plan op voor de periode totdat uw kinderen allen 18 jaar oud zijn. Op dat moment zijn uw kinderen zelf verantwoordelijk en hebben ze de mogelijkheid hun eigen keuzes te maken. Veel van de afspraken uit het ouderschapsplan zullen daarmee vervallen. Het document wordt ondertekend door beide ouders en is vanaf dat moment rechtsgeldig. U kunt een (pro deo) advocaat in de arm nemen om u te laten helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan.

Ouderschapsplan - Zijn er mogelijkheden om een oud ouderschapsplan aan te passen?

Toen mijn ex-partner en ik jaren geleden uit elkaar gingen hebben we een ouderschapsplan opgesteld. Deze past niet meer bij de huidige situatie. Kunnen we het plan aanpassen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U heeft de mogelijkheid om een eerder bij de rechter ingediend ouderschapsplan aan te passen, wanneer de situatie hierom vraagt. Houd er rekening mee dat een ouderschapsplan alleen door beide ouders kan worden aangepast; een eenzijdige aanpassing is doorgaans niet mogelijk. Het is verstandig om een (pro deo) advocaat mee te laten kijken bij een wijziging van het ouderschapsplan. Deze kan het nieuwe document daarnaast voorleggen aan de rechter. Zodra deze instemt met de wijziging zijn de gemaakte afspraken juridisch afdwingbaar.

Ouderschapsplan - Moet ik voor een ouderschapsplan altijd langs de rechter?

Mijn ex-partner en ik hebben een aantal afspraken op papier gezet over de omgang met onze kinderen. Moeten wij een ouderschapsplan altijd indienen bij de rechter?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Niet alleen bent u sinds 2009 verplicht om een ouderschapsplan op te stellen voor de omgang met uw gezamenlijke kinderen. Ook moet het ouderschapsplan getoetst worden door de rechter. Gaat u zonder gemeenschappelijke kinderen uit elkaar? In dat geval is het niet altijd nodig om langs de rechter te gaan. Wanneer u het allebei eens bent met de in het ouderschapsplan vastgelegde afspraken, zal de rechter het document in het merendeel van de gevallen goedkeuren. U kunt een (pro deo) advocaat inschakelen om u te helpen bij het uitwerken van het ouderschapsplan. Tevens zal de (pro deo) advocaat het document voor u indienen bij de rechter.

Ouderschapsplan - Is het opstellen van een ouderschapsplan altijd verplicht geweest?

Ik heb kennissen die beweren dat het opstellen van een ouderschapsplan niet verplicht is, na de beëindiging van ons huwelijk. Hoe zit dit precies?

Antwoord Eerste Rechtshulp

De stelling dat het opstellen van een ouderschapsplan niet altijd verplicht is geweest klopt. Sinds 1 maart 2009 geldt de Wet bevordering voortgezet ouderschap. Het opstellen van het ouderschapsplan is sinds dat moment verplicht voor stellen met gezamenlijke, minderjarige kinderen. U dient het ouderschapsplan in bij de rechter en legt hierin vast welke afspraken er gemaakt zijn over de omgang met uw kinderen. Het helpt conflictsituaties tussen ouders te voorkomen op een later moment. Wilt u het ouderschapsplan op termijn aanpassen? Dat is in sommige gevallen mogelijk.

Ouderschapsplan - Opstellen van ouderschapsplan

Mijn vrouw en ik gaan scheiden. Wij hebben kinderen en moeten dus een ouderschapsplan opstellen. Ik vraag mij af wat daar allemaal in moet staan. Ik maak mij ook wel zorgen of we misschien over veel dingen ruzie gaan krijgen. Kunnen wij hulp krijgen bij het opstellen van een ouderschapsplan?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het opstellen van een ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor gehuwde en geregistreerde ouders (met of zonder gezamenlijk gezag) en samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over de verdeling van de zorg en opvoeding (een zorgregeling) en over de omgang met de kinderen (een omgangsregeling). Ook moet u afspraken maken over hoe u elkaar voortaan op de hoogte brengt van belangrijke onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de schoolkeuze van uw kind(eren). Er moeten ook afspraken zijn gemaakt over de verdeling van de kosten van de verzorging en opvoeding. Het is verstandig om daarnaast ook aanvullende afspraken vast te leggen in het ouderschapsplan, bijvoorbeeld over bepaalde onderwerpen die u belangrijk vindt binnen de opvoeding. U kunt zelf een ouderschapsplan opstellen, maar u kunt zich daarbij ook laten bijstaan door een neutrale derde partij, zoals een mediator. Neem contact op met een van de in mediation gespecialiseerde juristen van Eerste Rechtshulp als u advies zoekt bij het opstellen van een ouderschapsplan.